2020-10-06

RECOUNT TEXTS - KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS SMP KELAS 8 MATERI RECOUNT TEXTS DENGAN JAWABAN

 

Contoh Soal Recount Text

Choose and cross (x) the correct answers

The following text is for questions 1 to 5.

Contoh Soal Recount TextRina went to a cooking festival in the morning to join the cooking competition. She wanted to cook fried rice. She arrived at eight and directly prepared for the competition. At first, she thought she had brought everything, but suddenly, she realised that she had left the rice in the kitchen at her house. She couldn't cook fried rice and lost the competition. She felt very disappointed.

1.     Why did Rina go to the cooking festival?

A.    To watch her friend competing.

B.    To join a cooking competition.

C.     To check the rice.

D.    To eat fried rice.

2.     What was the first thing Rina did when she arrived at the cooking festival?

A.    Preparing for the competition.

B.    Starting the competition.

C.     Losing the competition.

D.    Leaving the rice.

3.     Why did Rina lose the competition?

A.    She left the rice.

B.    She left the festival.

C.     She cooked fried rice.

D.    She was disappointed.

4.     How did Rina feel?

A.    Cheerful.

B.    Excited.

C.     Happy

D.    Upset.

5.     What is the purpose of the writer in writing the text?

A.    To persuade the readers to go to cooking festival.

B.    To inform the readers about Rina's hobby.

C.     To describe past events that happened to Rina.

D.    To describe the cooking festival.

The following text is for questions 6 to 11.

Contoh Soal Recount Text

It was early in the morning when five staff of the charity International Animal Rescue (IAR) arrived at the forest. The forest was hazy with smoke. They breathed through cloth masks as they searched for a dehydrated-and possibly dying-orangutan and her infant seen the previous night. A farmer reported seeing the mother and daughter orangutans near a palm oil farm which was on fire.

After several hours searching through the haze, they finally found the pair. They used anesthetics and medical check-ups to determine if the two orangutans could survive in a safe zone away from the fires. These orangutans were lucky because IAR got them before the smoke caused too much damage. The team took them to a safe zone on the island.

6.     The text mostly tells us about . . .

A.    the experience of the orangutans in a safe zone

B.    the rescuing of orangutans from the bushfire

C.     the process of delivering a baby orangutan

D.    a safe zone for orangutans

7.     "After several hours searching through the haze...." (paragraph 2)

The underlined word has a similar meaning

A.    Breeze

B.    smog

C.     dew

D.    log

8.     What does the second paragraph tell us about?

A.    The discovery of the two orangutans.

B.    The anaesthetised orangutans.

C.     The missing orangutans.

D.    The IAR sanctuary.

9.     “... they finally found the pair. “(paragraph 2)

The underlined word refers to

A.    the mother and daughter orangutans

B.    the animals in the forest

C.     the people in the forest

D.    the IAR staff

10.       What might have happened if IAR had not come to rescue the orangutans?

A.    The haze would be thicker.

B.    The two orangutans would be dead.

C.     The people would take care of the two orangutans.

D.    The two orangutans would escape to a safe zone.

11.       Who saw the two orangutans for the first time?

A.    A famer

B.    The medical team.

C.     A member of the team.

D.    The owner of the orangutans.

The following text is for questions 12 to 15.

Contoh Soal Recount Text

It was nine in the evening, I was on my way to my bedroom after brushing my teeth. As I was passing the living room, I saw my brother, Aldo, lying on the floor watching TV. He always did that every night. He refused to go to bed and chose to sleep in front of the television. I decided not to say anything and directly went to bed.

I was half asleep when I heard a scream from the living room. It was about two in the morning. I jumped out of bed and rushed towards the voice. In the living room, I found Aldo crying. His right hand was on his right ear. He said, "Help, help, help. It hurtsl" Then, he told me that an insect had entered his ear. I was quite sorry for the insect. I  figured out it was an ant. I imagined how miserable the ant was. Since Aldo couldn't stop crying, I decided to take him to the hospital. Soon after cur arrival, a doctor in charge examined Aldo's ear. He, then, used a pair of pincers to take the insect out. I was so surprised to see the insect. It wasn't an ant. It was a young cockroachl Gosh! It was as big as a baby's little finger.

From then on, Aldo never slept in front of the television any more.

12.       What happened to Aldo?

A.    An insect bit him.

B.    He felt pity for the insect.

C.     An insect entered his ear

D.    He was imagining an insect.

13.       How did the doctor help him?

A.    He took the insect out, using pincers.

B.    He used pincers to kill the insect.

C.     He repaired the pincers.

D.    He charged Aldo.

14.       "It was as big as a baby's little finger." (Paragraph 3)

The underlined word refers to . . .

A.    the ant

B.    Aldo's ear

C.     the young cockroach

D.    the baby's little finger

15.       What is the main idea of paragraph three?

A.    The insect was not an ant.

B.    Aldo was taken to the hospital.

C.     The insect was a young cockroach.

D.    A doctor used a pair of pincers to take the insect out.

The following text is for questions 16 to 20.

Contoh Soal Recount Text


The holidays had come. At first, I didn't know how to spend my long holiday I didn't have any plans because my parents were very busy. My father was finishing his project, while my mother was taking care of my little sister. She was just five months oid.

Fortunately, one of my friends, Zaky, didn't have any plans either. So we spent the holiday together. During the holiday, he came to my house almost every day.

We did a lot of things. On the first day, we rode a bicycle and went around the city. We stopped at some shops and enjoyed window-shopping. The second day, I taught Zaky how to play basketball. We spent three days just to get him able to shoot well. In the last two days, we visited museums. in our city; they were Ronggowarsito and Mandala Bakti We learnt a lot from the collections in the museums.

16.       Why didn't the writer have plans for his vacation?

A.    He was very busy.

B.    His parents were busy.

C.     He didn't know that the vacation had come.

D.    He wanted to spend the vacation at home.

17.       How did the writer feel to learn that Zaky didn't have any plans either?

A.    Sad.

B.    Sory.

C.     Guilty.

D.    Happy.

18.       Which statement is TRUE according to the text?

A.    The writer went around the city by bicycle.

B.    Zaky leamed how to play volleyball from the writer.

C.     The things displayed in the museums were boring.

D.    The writer and Zaky visited three museums during the vacation.

19.       How long did the vacation last?

A.    Three months.

B.    Five months.

C.     One month.

D.    Seven days.

20.       How many days did Zaky practise to serve well?

A.    Four.

B.    Three.

C.     Two.

D.    One.

Read the following text to answer questions 21 to 25.

Contoh Soal Recount Text


It was about 3.30 in the afternoon. Mr Tugiyo had just come back from the forest after collecting some firewood. Before it got dark, he went back home to take a bath and get some rest.

Nothing was suspicious when he entered his house yard. However, just as he went into his house, there was a tiger, standing still in his living room. It was glaring at him. He stunned by the horror he found, He saw his wife, shocked, in front of the bedroom door. Her face as white as paper. He knew his family was also in danger.

Mr Tugiyo took several steps back. He gave a sign to his wife to enter and lock the bedroom. After he was sure that his wife was safe, he went out of his house and locked the front door. Then, he screamed help from the neighbours. One of his neighbours called the police. Later some policemen and officers from the zoo arrived and caught the tiger.

Finally, the tiger was brought to the nearest zoo safely. The officers said that the tiger was searching for food and it came from the nearby forest.

21.       What is the best title for the story?

A.    A Tiger in a Villager's House

B.    A Tiger in the Nearby Zoo

C.     The Police and the Tiger

D.    Finding Food for a Tiger

22.       "Her face was as white as paper. (Paragraph 2)

The underlined phrase has a similar meaning to . . .

A.    soft

B.    pale

C.     clean

D.    tender

23.       How did Mrs Tugiyo save herself?

A.    By locking herself inside the bedroom.

B.    By staying still behind the front door.

C.     By hiding herself behind the door.

D.    By lying on the bed.

24.       Why did the tiger enter Mr Tugiyo's house?

A.    To scare the people

B.    To find its family.

C.     To take a walk.

D.    To get food.

25.       The third paragraph tells us about . . .

A.    the transfer of the tiger to the zoo

B.    how Mr Tugiyo sought for help

C.     how the tiger looked at him

D.    the killing of the tiger

The following text is for questions 26 to 30.

Contoh Soal Recount Text


There is a boy from Uganda named John Ssbunya. He is a shy boy and speaks very slowly. His character might have been affected by his past.

Uganda was in a war when John was two years old. He was left all alone since he lost his mother and father in the war. He would have died if he was not adopted by a colony of green monkeys when he was left all alone. He learnt their behaviour after living with them for three years, such as living on a diet of fruits, berries and nuts and climbing trees.

In 1991, a woman saw him scavenging for food with chimpanzees. She reported it to the villagers and people caught him. It was hard since the monkeys were fighting back to prevent the people from taking John away from them.  

John was brought to an orphanage and taught to behave and speak like human. When he was able to utter his first words, it was found that he had a great singing voice. John Ssuburya has joined a 20-strong Pearl of Africa children's choir now and has gone to many different countries on tour.

26.       What is the text about?

A.    A boy who had been looked after by monkeys.

B.    The impact of the war in Uganda on the chimps.

C.     A boy who joined a famous choir in Africa.

D.    A struggle to find a lost boy.

27.       “ . . . after living with them for three years . . .” (Paragraph 2)

The underlined word refers to....

A.    John's parents

B.    people of Uganda

C.     John's neighbours

D.    the green monkeys

28.       “ . . . a woman who saw him  scavenging for food” (Paragraph 3)

The underlined word has a similar meaning to

A.    searching

B.    swinging

C.     begging

D.    eating

29.       When did people find that John had beautiful voice?

A.    When the people found him.

B.    When he joined in the choir.

C.     When he sang the first song.

D.    When he uttered his first word.

30.       What might have happened if people had not found John?

A.    He might have got maried with one of the girls in his village.

B.    He might have been very rich by being the king of the jungle.

C.     He might have lived with the monkeys forever.

D.    He might have attacked the monkey kingdom.

The following text is for questions 31 to 35.

Contoh Soal Recount Text


Last vacation, I decided to visit the Dani tribe in Baliem Valley to do a little adventure.

First, I stopped at Muliama village, which was about 20 kilometres from Wamena to enjoy the Baliem Cultural Festival it was held for several days. People of the Dani were singing, dancing and playing their traditional music in the festival, They painted their faces with pig grease, clay ash and fur. They held their bows, arrows and spears to act as if they were attacking each other. However, no blood was shed. It was all intended only as a threatening show of force.

When the festival ended, I chose to join a trekking trip to the spectacular villages of the Dani. The trip gave me an opportunity to see the real lifestyle of the Dani people. I saw great wooden bridges across the fast-flowing mountain rivers. I also learnt that men and women did not live in one traditional house. Another amazing thing that I learnt was that people missing fingers were a result of a custom whereby both men and women might cut off their fingers if they were left by the loved one.

My eight-day trip to Baliem Valley gave me a remarkable impression of how rich Indonesia's culture is.

31.       What did the Dani people do during the festival?

A.    They killed pigs and other cattle.

B.    They made war and killed each other.

C.     They decorated their face with pig grease, clay, ash and fur.

D.    They sang traditional songs and made offerings to the Gods.

32.       Why did the people of Dani cut of parts of their fingers?

A.    To heal their diseases.

B.    To express their sadness.

C.     To make people pity them.

D.    To make opponents scared.

33.       The text mainly tells us about . . .

A.    the writer's experience during his visit to Baliem Valey

B.    the Baliem Cultural Festival at Muliama village

C.     the writer's experience during the trekking trip

D.    the real Dani tribe life-style

34.       "It was all intended only . . .”(Paragraph 2)

The underlined word refers to....

A.    the weapon

B.    the festival

C.     the village

D.    the valley

35.       "The trip gave me an opportunity to see. . . . (Paragraph 3)

The underlined word has a similar

A.    understanding

B.    evidence

C.     chance

D.    view

The following text is for questions 36 to 40.

Contoh Soal Recount Text

Sean and Mark Saunders joined a tour to South Africa. There were eight tourists in the group and two National Park guards.

Early in the morning, the group arrived at the park. It was a beautiful and peaceful morning. They started their journey on a path near a small river. Along the way, they saw many kinds of animals roaming about, such as African buffaloes, elephants, and giraffes. Those animals drank from the river and then walked away.

Suddenly, Sean saw a black rhino among the bushes. He told the group. The tourists were so excited to see the rare animal. They took pictures of the animal, which was only a hundred meters away. Then the guards realised that it was a male mino and it was a bit nervous by the tourists  presence on its teritory. The guards made some noise by yelling and hitting their guns with their hands to scare the animal.

However, their efforts didn't work well. The action made the male black rhino angry. It charged towards the group. It was ready for a fight. Sean, who was very close to the animal, was its first target. The rhino struck him powerfully with its horn on his left leg. The rhino then turned to Mark who was trying to save his brother. The rhino hit Mark's chest. It broke some of Mark's rib bones.

One of the guards, then, aimed his gun at the rhino before it made another attack. He shot the rhino in its belly. The wounded animal escaped to the bushes.

36.       Why did the rhino feel disturbed?

A.    The other animals came to the river.

B.    The gun shots from the guards.

C.     The sound of the camera as the tourists took pictures.

D.    The presence of the tourists in its territory and the noise.

37.       What happened when Mark was trying to help his brother?

A.    Sean was lying on the ground.

B.    The guard shot the rhino.

C.     The rhino attacked him.

D.    The tourists ran away.

38.       "It charged toward the group. (Paragraph 4)

The underlined word refers to. . . .

A.    the male black rhino

B.    the group of tourists

C.     the action

D.    the effort

39.       "The wounded animal escaped to the bushes." (Paragraph 5)

The underlined word has a similar to . . .

A.    tall grass

B.    juicy tall cacti

C.     lovely flowers

D.    woody branched plants

40.       What is the text about?

A.    An attack by a group of tourists on a baby rhino.

B.    An attack by a rhino on a group of tourists.

C.     Training to handle rhino attacks.

D.    A safari in the jungle.

 



Key Answer

1

B

11

A

21

A

31

C

2

A

12

C

22

B

32

B

3

A

13

A

23

A

33

A

4

D

14

C

24

D

34

A

5

C

15

B

25

B

35

C

6

B

16

B

26

C

36

D

7

B

17

D

27

D

37

C

8

A

18

A

28

A

38

A

9

A

19

D

29

D

39

A

10

B

20

B

30

C

40

B

 

Recent Post

Recent Posts Widget