2022-01-06

Contoh Soal P3K dan Jawabannya - Soal Teknis Guru Bahasa Inggris

Contoh Soal Teknis PPPK (P3K) Bahasa Inggris dengan Jawaban dan Pembahasan

Contoh Soal P3K dan Jawabannya - Soal Teknis Guru Bahasa Inggris

Halo semuanya. Pada kesempatan kali ini saya ingin berbagi contoh soal reading untuk tes teknis calon ASN PPPK Guru Bahasa Inggris, yang dimana menurut experience dari yang telah mengikuti tes ini soal teknis ini sulit sekali untuk di pahami, tapi bagi yang dapat nilai afirmasi tentunya tidak akan khawatir apalagi yang memiliki sertifikat pendidik pada saat pendaftaran santuy tinggal berjuang di wawancara dan lain sebagai macamnya. Tapi bagaimana dengan kita yang tidak memiliki afirmasi sama sekali? Ya maka dari itu kita harus belajar banyak.

 

Naaah disini saya ingin berbagi contoh soal teknis reading comprehension niiih yang menurut saya tingkatan kepedasannya udah maksimum, karena teks yang diambilpun tidak sembarangan comot, ini di ambil dari the jakarta post, udah pada tau kan gimana beratnya bahasa bahasa artikel di koran Jakarta Post.

 

Gak banyak lama langsung saja gass, bahas contoh soal berikut, jangan di baca dulu teksnya yaaa, langsung aja kesoal. 

 

Tapi sebelum di bahas mending kalian download dulu dan coba kerjakan sendiri terlebih dahulu kemudian cocokan jawabannya disini, note kalo ada yang keliru kasih tahu ya, e-mail kami kalo bisa.

 

DOWNLOAD SOAL

 

Stonehenge, a Neolithic wonder in southern England, has vexed historians and archaeologists for centuries with its many mysteries: How was it built? What purpose did it serve? Where did its towering sandstone boulders come from? That last question may finally have an answer after a study published found that most of the giant stones -- known as sarsens -- seem to share a common origin 25 kilometers away in West Woods, an area that teemed with prehistoric activity.

 

The finding boosts the theory that the megaliths were brought to Stonehenge about the same time: around 2,500 BCE, the monument's second phase of construction, which in turn could be a sign that its builders were from a highly organized society. It also contradicts a previous suggestion that one large sarsen, the Heel Stone, came from the immediate vicinity of the site and was erected before the others. The new paper appeared in the journal Science Advances. Lead  author David Nash, a professor of physical geography at the University of Brighton, told AFP he and his team had to devise a novel technique which is relatively new to analyze the sarsens, that stand up to nine meters tall (30 feet) and weigh as much as 30 metric tons. They first used portable x-rays to analyze the chemical composition of the rocks, which are 99 percent silica but contain traces of several other elements. "That showed us that most of the stones have a common chemistry, which led us to identify that we're looking for one main source here," said Nash. Next, they examined two core samples from one of the stones that were obtained during restoration work in 1958 but which then went missing until resurfacing in 2018 and 2019, respectively. They performed a more sophisticated analysis on these samples using a mass spectrometry device, which detects a bigger range of elements at a higher precision. The resulting signature was then compared to 20 possible source sites for these sedimentary rocks, with West Woods, Wiltshire found to be the closest match.

 

Only the 17th century English natural philosopher John Aubrey had previously postulated a link between "Overton Wood," probably a former name for West Woods, and Stonehenge. Read also: Giant circle of shafts discovered close to Stonehenge 'Enormous endeavor' Previous work has found that Stonehenge's smaller "bluestones" came from Wales, about 200 kilometers to the west, and the new study says that they and the sarsens were placed at the same time. "So it must have been an enormous endeavor going on at that time as it is quite a big event" said Nash. "Stonehenge is like a convergence of materials being brought in from different places."

 

Just how the early Britons were able to transport the boulders weighing up to 30 tons a distance of 25 kilometers remains unknown -- though the prevailing idea and central concept is they were dragged along sleds. The site's significance also remains mysterious. "I think you're looking at a very organized society there," added Nash. As for why they picked West Woods, he said, it could have been a case of pragmatism as it was one of the closest sites. But the area was also a hive of Early Neolithic activity. It is home to a huge ancient burial site known as a barrow, a large circular earthwork, prehistoric cultivated fields that are now woodland, and a polissoir -- a rock used to sharpen ancient stone axes. Nash said that the technique the research team had devised could help answer further archaeological questions, such as the route used to transport the boulders -- which can be inferred if sarsen chippings are discovered at waypoints. He and his team also hope to use the techniques on other ancient sarsen sites scattered around Britain.

 

 This article was published in thejakartapost.com with the title "Mystery solved: Scientists  trace source of Stonehenge boulders". Click to  read: https://www.thejakartapost.com/life/2020/07/30/mystery-solved-scientists-trace-source-of-stonehenge-boulders.html.

 

1.     According to the passage, what happened around 2.500 BCE ? 

a.     Stonehenge had the megaliths

b.     Stonehenge was destroyed

c.     The second phase of Stonehenge construction was stopped

d.     The builders became organized 

e.     The Heel Stone was completed

Pembahasan : Kata/frasa kunci pada soal ini adalah "what happened around 2.500 BCE", ini merupakan jenis soal stated detail question. Jawabannya biasanya ada di kalimat sebelum dan sesudah dari kata kunci yang di sebutkan yaitu "2.500 BCE". 

Perhatikan kalimat sebelum ini: 

"The finding boosts the theory that the megaliths were brought to Stonehenge about the same time"

Ada frasa "megaliths were brought to Stonehenge", yang artinya megalith telah di bawa ke Stonehenge di dalam opsi yang memiliki pengertian yang sama adalah pilihan "a" yaitu Stonehenge had the megaliths.

 

2.     What did David Nash tell AFP?

a.     He was a professor at the University of Brighton

b.     He was confused with the analysis

c.     He had a sophisticated x-rays

d.     He had to come up with a new method to examine the sarsens 

e.     He was angry with AFP 

Pembahasan: Kata kunci dalam soal ini adalah "David Nash" dan "AFP".

Seperti biasanya soal seperti ini kita harus membaca kalimat setelah kata kunci yang disebutkan di dalam soal.

Perhatikan kalimat berikut ini, kalimat yang mana adalah setelah kata kunci yang disebutkan di dalam soal "told AFP he and his team had to devise a novel technique which is relatively new to analyze the sarsens". Pernyataan yang sama dengan kalimat ini adalah pilihan "d. He had to come up with a new method to examine the sarsens".

 

3.     What can be concluded about the towering sandstone boulders? 

a.     They are prehistoric

b.     They are materials of a study

c.     They come from West Wood 

d.     They are admired by archaeologist 

e.     They are difficult to find 

Pembasan: Ini adalah jenis soal yang harus mencari jawaban tersirat dalam teks. Kata kunci dalam soal ini adalah "the towering sandstone boulders"

Bacalah kalimat sebelum dan sesudahnya dari kata kunci soal ini.

Perhatikan kalimat berikut ini: "seem to share a common origin 25 kilometers away in West Woods"

Ada kata "West Woods", jadi jawaban yang ada kata kunci dalam jawaban adalah "c", karena pada kalimat sebelumnya ada pertanyaan "Where did its towering sandstone boulders come from?"

 

4.     What is the main idea of the passage?

a.     The theory of Stonehenge development

b.     The philosopher John Aubrey

c.     The Description and origin of Stonehenge 

d.     How Stonehenge was recognized

e.     How Stonehenge was admired

Pembahasan : Untuk menjawab pertanyaan ini bacalah setiap kalimat pertama setiap paragraf.

Disetiap kalimat pertama paragraf selalu disebutkan "Stonehenge" , dan pada kalimat tersebut di jelaskan juga mengenai penjelasan tentang "Stonehenge" ini.

 

5.     The word “novel” could best be replaced by… 

a.     New 

b.     Story

c.     Sophisticated 

d.     Challenging 

e.     Easy 

Pembahasan: Untuk menjawab pertanyaan seperti ini dan kita tidak mengetahui kosa kata tersebut, cara terbaik adalah membaca kalimat sebelum dan sesudah kata kunci yang ditanyakan untuk mencari petunjuk makna kata tersebut. 

Perhatikan kalimat berikut ini: "his team had to devise a novel technique which is relatively new to analyze the sarsens"

Ada petunjuk dalam kata "new", yang sebenarnya kata "novel" dalam kalimat tersebut juga memiliki pengertian yang sama dengan kata"new".

 

6.     What is implied in the passage about West Woods and Wiltshire? 

a.     They were valuable

b.     They had traces of other elements

c.     They were gone in 1958 

d.     They were the same rocks 

e.     They were highly connected 

Pembahasan: Pada soal ini kita harus bisa menyimpulkan dari dua kata kunci yaitu "West Woods and Wiltshire".

Temukan terlebih dahulu kata kunci ini. Perhatikan kalimat berikut ini "with West Woods, Wiltshire found to be the closest match." dalam kalimat ini disebutkan bahwa mereka memiliki kecocokan yang sangat tepat. Yang paling dekat jawabannya adalah pilihan "d" yang memiliki makna yang hampir sama atau mendekati.

 

7.     What is can be concluded about the two core samples from one of the stones? 

a.     They were examined in 1958

b.     They disappeared

c.     They were expensive 

d.     They were obtained in 2018 

e.     They were analyzed in 2019 

Pembahasan: Kata kunci dari soal ini dalah "the two core samples". Baca kalimat sebelum dan setelahnya, tetapi biasanya ada di kalimat sesudah dari kata kunci dari soal. 

Perhatikan kalimat berikut ini "Next, they examined two core samples from one of the stones that were obtained during restoration work in 1958 but which then went missing until resurfacing in 2018 and 2019" , pada kalimat ini disebutkan bahwa core ini telah hilang. Jawaban yang paling tepat adalah "b".

 

8.     What is the tone of the passage? 

a.     Explanatory

b.     Engaging

c.     Provocative 

d.     Exciting 

e.     Inspiring 

Pembahasan: Jika dilihat dari sebelum sebelumnya pembahasan soal, teks ini lebih menjelaskan tentang the Stonehenge, karena sifatnya hanya menjelaskan jawabannya adalah"a".

 

9.     The next paragraph following this passage most likely discussed …

a.     How the techniques are registered

b.     Using the techniques on other ancient sarsen sites

c.     Other discoveries by Nash and his team 

d.     Challenges faced by Nash in his discoveries 

e.     How Sun was adored by men 

Pembahasan: Jika menemukan soal seperti ini adalah cara paling efektif adalah membaca kalimat terakhir di paragraf terakhir.

Perhatikan kalimat berikut ini "He and his team also hope to use the techniques on other ancient sarsen sites scattered around Britain." dikalimat iini di jelaskan bahwa mereka berharap untuk menggunakan teknik-tekniknya ke situs-situs purba lainnya. Jadi jawaban yang paling tepat adalah "b".

 

10.  The word “enormous” could best be replaced …

a.     big

b.     small 

c.     tall 

d.     long 

e.     short 

Pembahasan: Penjelasannya sama dengan nomor 5, cari petunjuk dikalimat sebelum atau setelahnya ketika kita tidak mengetahui arti kata tersebut.

 

11.  The word “prevailing” is closest in meaning to… 

a.     questioned

b.     main

c.     mystery 

d.     initiative 

e.     wish 

Pembahasan: Sama seperti dengan nomor sebelumnya.

 

12.  Which of the following is NOT TRUE about Barrow? 

a.     It was a large circular earthwork 

b.     It was a prehistoric cultivated field

c.     It is now woodland

d.     It is a burial site

e.     It is a home to prehistoric animals 

Pembahasan: kata kunci soal ini adalah "Barrow" tetapi yang tidak benarnya. Bandingkan jawaban dengan kalimat yang memuat tentang "Barrow", 

Perhatikan kalimat berikut ini "It is home to a huge ancient burial site known as a barrow, a large circular earthwork, prehistoric cultivated fields that are now woodland, and a polissoir" yang tidak disebutkan dalam kalimat ini adalah pilihan "e".

 

13.  What can be concluded about a polissoir

a.     It has been missing

b.     It is highly expensive

c.     It is an archeological finding 

d.     It is a rock hidden in an archeological site

e.     It is a rock functioned to make stone axes sharp

Pembahasan: Bacalah kalimat sebelum dan setelah kata kunci "polossoir"

Perhatikan kalimat berikut ini "a rock used to sharpen ancient stone axes", dari kalimat ini kita bisa menyimpulkan bahwa polissoir adalah sebuah batu yang digunakan untuk menajamkan kampak batu. Jadi jawaban yang paling tepat adalah "e".

 

Itulah beberapa contoh soal teknis guru bahasa Inggris. Mudah-mudahan bermanfaat. Jangan lupa share yaaa. Thank you.

MGID