2020-08-17

Kumpulan Contoh Soal Bahasa Inggris Kelas 7 – Cardinal Numbers and Time

Halo! Sobat guru bahasa Inggris. Di postingan kali ini kami ingin berbagi kumpulan contoh soal bahasa Inggris kelas 7 dengan judul materi Cardinal Numbers and Times yang di lengkapi dengan jawaban. Disini dalam contoh soal ini ada jenis soal pilihan ganda (pg), short answer, essay, serta di lengkapi dengan tugas praktik dan proyek. Untuk jawabannya para sobat sekalian bisa di lihat di akhir postingan.

Baca Juga | Telling time, dates, days, and months

Bagi para peserta didik bisa di jadikan sebagai bahan latihan mengerjakan soal-soal bahasa Inggris dan bagi para sobat guru contoh-contoh soal ini bisa di jadikan referensi untuk membuat soal di sekolahnya masing-masing, silahkan bapak ibu guru bisa mengcopy dan paste soal soal berikut dan juga bisa di kembangkan oleh sobat guru bahasa Inggris semuanya. Dalam kumpulan contoh soal ini berhubungan dengan materi cardinal numbers, expression to ask about time, dan penggunaan “a.m” dan “p.m”. Langsung saja kita menuju soal:

 

Section A: Multiple Choice (PG)

Choose the correct answer!

1.     Handy : What time does Heni have breakfast?

Ghania : . . .

A.    She usually has breakfast at 06.00 p.m.

B.     She usually has breakfast in the afternoon.

C.     She usually has breakfast at 06.00 a.m.

D.    She usually has breakfast at night.

 

2.     Look at the picture!

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME


Ghania : What time is it?

Aisyah : It is . . .

A.    half-past eight

B.     eight past half

C.     half past seven

D.    seven past half

 

3.     I go to school at  . . . (quarter past ten)

A.    10.45

B.     10.30

C.     10.15

D.    10.00

 

4.     Look at the picture!

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME


I usually go to bed at . . .

A.    10.10

B.     09.50

C.     09.10

D.    08.50

 

5.     Look at the picture!

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME


A.    It is four o’clock.

B.     It is half-past four.

C.     It is five o’clock.

D.    It is half-past five.

 

6.     Look at the picture!


Angga : What time do you get up?

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME

Ari : At . . .

A.    four o’clock

B.     half past four

C.     five o’clock

D.    half past five

 

7.     Lukman : . . .

Handy : He goes to school at six?

A.    When Aal goes to school?

B.     When does Aal goes to school?

C.     When do Aal go to school?

D.    When does Aal go to the school?

 

8.     Look at the picture!

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME


What time is it?

A.    It is ten sixteen.

B.     It is eight ten.

C.     It is six ten.

D.    It is ten eighty.

 

9.     Rkla : When does the Gangga Shop open?

Adit : . . .

A.    The Gangga Shop open at six-thirty.

B.     The Gangga Shop opening at six-thirty.

C.     The Gangga Shop opens at six-thirty

D.    The Gangga Shop opened at six-thirty.

 

10.        A half past nine if write in number is . . .

A.    09.45

B.     09.15

C.     09.30

D.    09.40

 

11.        Look at the picture!

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME


What time is it? It is . . . (in analog time)

A.    three past ten

B.     three past three

C.     ten past three

D.    ten past ten

 

12.        Look at the picture!

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME


What time is it?

A.    It is three o’clock.

B.     It is four o’clock.

C.     It is six o’clock.

D.    It is eight o’clock.

 

13.        Look at the picture!

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME


When does the cafeteria open?

A.    At seven o’clock.

B.     At half-past six.

C.     At six o’clock.

D.    A quarter to six.

 

14.        Look at the picture!

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME


When do you get up? (According to the picture)

A.    At half-past seven o’clock.

B.     At half-past four o’clock.

C.     At half-past six o’clock.

D.    At half-past five o’clock.

 

15.        Look at the picture!


What time does the school library open?

A.    It opens at half past seven.

B.     It opens at six o’clock.

C.     It opens at half past six.

D.    It opens at seven o’clock.

 

16.        Read the dialogue and answer the suitable respond!

 Najwa : What time do you go home?

 Andre : . . .

A.    I go home at two.

B.     I goes home at two.

C.     I going home at two.

D.    I gone home at two.

 

17.        Look at the picture!

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME


 What time is the picture telling us?

A.    Ten fifty-five.

B.     Ten fifty.

C.     Ten fifteen.

D.    Ten five.

 

18.        English class always . . . at 08.00.

 The suitable word to complete the dialogue is?

A.    start

B.     starts

C.     starting

D.    strated

 

19.        Look at to the picture!

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME


What time is it? It is  . . . (According to the picture)

A.    one twenty.

B.     twenty to two.

C.     twenty past two.

D.    a quarter past one.

 

20.        Mom asked Budi, what the time he will go home?.

 Mother : What time do you go home, Budi?

 Budi : . . .

Look at the picture. What is a suitable response according to the picture.

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME


A.    I go home at three.

B.     I go home at quarter past three.

C.     I go home at quarter to four.

D.    I go home at half past three.

 

21.        Ghani usually . . . his home work after school.

 The suitable word to complete the sentence is . . .

A.    took

B.     takes

C.     to take

D.    taken

 

22.        What . . . you do on Sunday morning?

 The suitable word to complete the sentence is . . .

A.    does

B.     did

C.     do

D.    to

 

23.        It is a quarter to three. What picture is correct with it?

A.    

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME

B.     

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME

C.     

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME

D.    

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME

 

24.        Look at the picture!

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME


 According to the picture, what time is it?

A.    It’s quarter past ten.

B.     It’s half-past ten.

C.     It’s twenty past ten.

D.    It’s ten past eight.

 

25.        The digital clock show quarter past eight. Which one the correct picture?

A.   

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME

B.     

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME

C.    

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME

D.    

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME

 

26.        Read the dialogue carefully.

 Jono : What . . . do you have breakfast, Handy?

 Handy : At half-past six.

A.    when

B.     hours

C.     clock

D.    time

 

27.        “11.53” change it to sentence!

A.    Quarter past eleven.

B.     Half to seven.

C.     Eleven fifty-three

D.    Five eleven

 

28.        It is . . . past two. (02.20)

A.    half

B.     twenty

C.     fifteen

D.    a quarter

 

29.       The clock show the time  is . . .

 

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME

A.    seven o’clock.

B.     eight o’clock.

C.     nine o’clock.

D.    ten o’clock.

 

30.        What time is it?

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME


A.    It is half past seven.

B.     It is half past eight.

C.     It is half past nine.

D.    It is half past ten.

 

31.        What time is it?

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME


A.    It is quarter past seven.

B.     It is quarter past eight.

C.     It is quarter past nine.

D.    It is quarter past ten.

 

32.        How you say 03.03 a.m.?

A.    It is three past three in the morning.

B.     It is three past two in the morning.

C.     It is two past three in the evening.

D.    It is two past three in the afternoon.

 

33.        My brother goes out at 07.15 p.m. it means he goes  . . .

A.    in the morning

B.     in the afternoon

C.     in the evening

D.    at night

(note: baca tentang menggunakan good morning, afternoon, evening dan good night)

34.       My uncle comes at 02.30 p.m. it means he comes . . .

A.    in the morning

B.     in the afternoon

C.     in the evening

D.    at night

 

35.        The bus always comes at 08.00 a.m. it means the bus always comes . . .

A.    in the morning

B.     in the afternoon

C.     in the evening

D.    at night

 

36.        Seven plus three is . . .

A.    ten

B.     eleven

C.     nine

D.    twelve

 

37.        Sixteen minus eight is . . .

A.    six

B.     seven

C.     eight

D.    nine

 

38.        8 + 7 = 15

A.    Eight plus seven is fifty

B.     Eight plus seven is fifteen

C.     Eight plus seven is five

D.    Eight minus seven is five

 

39.        12 : 2 = 6

A.    Twelve divided by two is six

B.     Twelve devided by six is two

C.     Twelve minus six is two

D.    Twelve times two is six

 

40.        8 x 7 = 56

A.    Eight times seven is sixty-five

B.     Eight times seven is fifty-six

C.     Eight times seven is five-six

D.    Eight divided by seven is fifty-six

 

41.        Read the dialogue carefully!

 Tari : . . . kilograms of orange do you want to buy.

 Mother : Five kilograms, my dear.

What is the suitable expression to complete the dialogue?

A.    How price

B.     How much

C.     What price

D.    How many

 

42.        Twenty-three, twenty-four, twenty-five, . . .

 The next number is

A.    Twenty-two

B.     Twenty-four

C.     Twenty-six

D.    Twenty-seven

 

43.        Thirty-four minus nine equals . . .

A.    Thirty-one

B.     Fourty-three

C.     Twenty-five

D.    Twenty-nine

 

44.        47 + 32 = . . .

A.    Ninety-nine

B.     Seventy-nine

C.     Seventeen nine

D.    Nineteen nine

 

45.       How do you read 17 x 5 = 85?

A.    Seventy multiply five equals eighty-five.

B.     Seventy multiplied by five equals eighty-five

C.     Seventeen multiplied by five equals eighty-five

D.    Seventeen multiply eighty five is five

 

46.        40 devided by 8 is . .

A.    three

B.     four

C.     five

D.    six

 

47.        The number after eight is . . .

A.    nine

B.     seven

C.     ten

D.    eighty

 

Read the following text carefully, the text is for quesntions number 48-50!

Ghania’s Daily Activities

Ghania always gets up at four o’clock in the morning, then she takes a bath. At six o’clock she has breakfast. She goes to school at half past six. Ghania goes home at half past twelve. She has lunch at one o’clock in the afternoon. After school, she usually does her homework and then take a nap. She takes a bath at four o’clock. She has dinner at seven o’clock in the evening. She studies at half past seven at night. She prepares the book for tomorrow at nine o’clock at night. She prays before sleeping at half past nine.

 

48.        What is the text about?

A.    Ghania gets up at four o’clock in the morning.

B.     Ghania’s activities.

C.     Ghania has breakfast, lunch and dinner.

D.    Ghania prays before sleep.

 

49.        What time does Ghania study at home?

A.    07.30 a.m.

B.     08.30 a.m.

C.     07.30 p.m.

D.    08.30 p.m.

 

50.        What does Ghania do at nine o’clock?

A.    She studies.

B.     She plays.

C.     She has dinner.

D.    She prepares the book.

 

51.        Ghania : What time is it?

 Nova : . . . (19.10)

A.    It is ten past seven.

B.     It is quarter past eight.

C.     It is ten past nine.

D.    It is quarter past ten.

 

52.        How you say 16.55 p.m.?

A.    It is five past four in the afternoon.

B.     It is five past four in the morning.

C.     It is five to five in the afternoon.

D.    It is five to five in the morning.

 

53.        The teacher goes home at 15.20. it means they go home . . .

A.    in the morning

B.     in the afternoon

C.     in the evening

D.    at night

 

54.        My mother cooks at 05.00 a.m. it means she cooks . . .

A.    in the morning

B.     in the afternoon

C.     in the evening

D.    at night

 

55.        The train will come at 20.00. It means the train will come . . .

A.    in the morning

B.     in the afternoon

C.     in the evening

D.    at night

 

56.        Eight minus three is . . .

A.    ten

B.     nine

C.     seven

D.    five

 

57.       One plus eight is . . .

A.    six

B.     seven

C.     nine

D.    ten

 

58.        4 x 2 = 8

A.    Four multiplied by two is two.

B.     Four multiplied by two is eight.

C.     Four divided by two is two.

D.    Four divided by two is eight.

 

59.        24 : 3 = 8

A.    Twenty-four divided by three is eight.

B.     Twenty-four divided by eight is three.

C.     Twenty-four minus three is eight.

D.    Four divided by two is eight.

 

60.        12 + 9 = 21

A.    Twelve times nine is twenty-one.

B.     Twelve plus nine is is twenty-one.

C.     Twelve minus nine is twenty-one.

D.    Twelve divided by nine is twenty-one.

 

61.        The number before thirty-four is . . .

A.    thirty-five

B.     thirty-three

C.     fourty-three

D.    fourty-four

 

62.        41, 43, 45,  . . .

The next number is . . .

A.    forty-two

B.     forty-four

C.     forty-six

D.    forty-seven

 

63.        Seventy-seven minus eleven equals . . .

A.    forty-one

B.     forty-three

C.     sixty-six

D.    sixty-nine

 

64.        7 x 12 = . . .

A.    ninety-nine

B.     eighty-four

C.     seventeen

D.    nineteen

 

65.        How do you read 65 : 5 = 13?

A.    Sixty-five divided by five equals thirteen.

B.     Thirteen divided by five equals sixty-five.

C.     Thirteen multiplied by five creates sixty-five.

D.    Sixty-five multiplied by five is five thirteen.

 

66.        54 divided by 9 is . . .

A.    Three

B.     Four

C.     Five

D.    Six

 

67.        The three numbers after nine is . . .

A.    six

B.     ten

C.     twelve

D.    nineteen

 

68.        Read the dialogue carefully.

Ghania : What time do you . . . . , Handy?

Handy : At 06.00 a.m.

A.    take a nap

B.     sleep at night

C.     go home from school

D.    have breakfast

 

69.        What time is it? (21.20)

A.    It’s quarter past ten.

B.     It’s half to seven.

C.     It’s twenty past nine.

D.    It’s nine twelve.

 

70.        It is . . . past seven. (07.30)

A.    half

B.     ten

C.     fiteen

D.    quarter

 

For number 71-75, fill in the cloze text by using the right answer!

Ghania is very busy (71) . . . . She gets up early at  (72) . . . and does the subuh praying. She makes her room tidy and takes a bath after that.

She has (73) . . . with family at six. She goes to school at half past sic and gets to xhool at seven o’clock. After school Ghania (74) . . . for an hour. She wakes up at three and does the Ashar praying. She helps her mother preparing dinner (75) . . ., After dinner, Ghania studies. She gets to bed at nine o’clock.

 

71.        A. every night

 B. everyday

 C. everybody

 D. everything

 

72.        A. half to four

 B. Half four

 C. Four past half

 D. Half past four

 

73.        A. breakfast

 B. lunch

 C. supper

 D. dinner

 

74.        A. takes a bath

 B. takes a nap

 C. have breakfast

 D. have lunch

 

75.        A. at noon

 B. in the morning

 C. int the afternoon

 D. in the evening

 

Section B: Fill the blanks using suitable words.

1.     05.30 a.m. = . . . in the morning.

 

2.     I usually have lunch at . . . (02.00 p.m.)

 

3.    

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME

It’s . . .

 

4.     What do you . . . after breakfast?

 

5.     

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME

It’s . . .

 

6.     

KUMPULAN CONTOH SOAL BAHASA INGGRIS KELAS 7 - CARDINAL NUMBERS AND TIME

What time is it?

. . .

 

7.     (04.30)

What time is it?

. . .

8.     (22.45)

What time is it?

. . .

 

9.     Ghania :

Aisyah : It is eight twenty.

 

10.       Dzakir : . . .

Galuh : I have luNch at 01 p.m.

 

Section C: Answer the following questions

1.     Write the following times into the sentence:

a.     04.15 : . . .

b.     14.55 : . . .

c.      07.30 : . . .

d.     20.45 : . . .

2.     Draw the clock showing these times.

a.     03.20

b.     14.55

3.     Create the dialogue asking what time it is now.

You                     : ………………

Your friend      : ………………

4.     Create the dialogue asking what time your friend get up.

You                     : ………………

Your friend      : ………………

5.     Create the dialogue asking what time you have dinner.

You                     : ………………

Your friend      : ………………

 

TUGAS PRAKTIK

Untuk tugas praktik anda bisa menugaskan kegiatan rutin anak dengan menggambarkan jamnya dan tulisan waktunya,

Atau bisa di download dengan mengklik tautan ini : DOWNLOAD FORMAT TUGAS PRAKTIK

TUGAS PROYEK

1.     Cari seorang teman di kelasmu.

2.     Tanyakan beberapa pertanyaan kegiatan sehari hari di rumahnya.

Contohnya: What time do get up every day?

3.     Tulis dan ceritakan kegiatan kegiatan teman kalian yang telah di tanyai dan presentasikan di depan kelas.

 

TUGAS PORTOFOLIO

1.     Cari seorang teman di kelas kalian.

2.     Tanyakan kegiatan yang mereka lakukan selama liburan.

3.     Kemudian tuliskan aktifitas teman kamu di dalam sebuah teks singkat.

4.     Presentasikan di depan kelasmu

Untuk format portofolionya bisa di didownload: DOWNLOAD FORMAT TUGAS POYEK

 

KEY ANSWERS

Section A.

1.

C

26.

D

51.

A

2.

A

27.

C

52.

C

3.

C

28.

B

53.

B

4.

B

29.

D

54.

A

5.

C

30.

B

55.

C

6.

A

31.

C

56.

D

7.

A

32.

A

57.

C

8.

C

33.

C

58.

B

9.

C

34.

B

59.

A

10.

C

35.

A

60.

B

11.

C

36.

A

61.

B

12.

D

37.

C

62.

D

13.

B

38.

B

63.

C

14.

B

39.

A

64.

B

15.

A

40.

B

65.

A

16.

A

41.

D

66.

D

17.

B

42.

C

67.

C

18.

B

43.

C

68.

B

19.

A

44.

B

69.

C

20.

C

45.

C

70.

A

21.

B

46.

C

71.

B

22.

C

47.

A

72.

D

23.

B

48.

B

73.

A

24.

C

49.

C

74.

B

25.

C

50.

D

75.

D

 

Section B

1.     It is half past five o’clock / five thirty a.m.

2.     Two o’clock / two p.m.

3.     It is five past four o’clock / four five p.m.

4.     Do

5.     It is twenty-five past eight / eight twenty-five a.m.

6.     It is ten to three o’clock

7.     It is half past four

8.     It is quarter to eleven / ten foury-five p.m.

9.     What time is it?

10.       What time do you have lunch?

 

Section C

1.     Quarter past four o’clock, five to three o’clock, half past seven o’clock, quarter to nine o’clock.

2.     Gambar sesuai dengan waktu yang tertulis.

3.     You : What time is it?

4.     Your friend : tergantung jawabannya.

5.     You : What time do you usually get up in the morning?

6.     Your friend : tergantung jawabannya.

7.     You : What time do you usually have lunch?

8.     Your friend : tergantung jawabannya.


Recent Post

Recent Posts Widget