2020-04-17

FUNCTIONAL TEXT: SHORT MESSAGE AND ANNOUNCEMENT





SHORT MESSAGE

Short message yaitu pesan yang dibuat secara singkat untuk menyampaikan sesuatu kepada orang lain agar orang tersebut melakukan atau tidak melakukan sesuatu.

Pesan singkat ini biasanya kita buat karena kita tidak bisa bertemu secara langsung kepada orang yang akan kita beri pesan tersebut.

Pesan singkat bisa berupa MEMO ataupun SMS.

Perbedaan mencolok antara memo dan sms adalah pada teks yang berupa sms biasanya mencantumkan nomor hp dan waktu/jam.

Contoh Short Message





Bahasa Inggrisnya Contoh Short Message
Bahasa Inggrisnya Contoh Short Message


ANNOUNCEMENT

Pengumuman (announcement) termasuk teks fungsional pendek (short functional text). Teks ini berfungsi menyampaikan informasi tertentu kepada khalayak. Announcement Text ialah sebuah penberitahuan tertulis yang ditujukan kepada masyarakat umum/kelompok tertentu yang berisikan informasi atau berita pemberitahuan. Announcement Text ini biasanya ditulis dalam bentuk card atau news dan bertujuan untuk memberikan pemberitahuan formal mengenai event-event tertentu.

Contoh Announcement.




Bahasa Inggrisnya Contoh Announcement Text

Bahasa Inggrisnya Contoh Announcement Text


SOAL LATIHAN FUNCTIONAL TEXT: SHORT MESSAGE AND ANNOUNCEMENT




The following text is for questions 1 to 3.
Functional text - short message, Functional text - announcement

1.      What is the text?
A.    A letter
B.     A postcard
C.     An advertisement
D.    An announcement
Jawaban : D

2.      What is the text about?
A.    The speech contest in a school.
B.     A plan to have a speech contest.
C.     Invitation to join a speech contest.
D.    The winner of the speech contest.
Jawaban: C

3.      Who is Mr. Laurent jobs?
A.    A committee member.
B.     The head teacher.
C.     One of the jury.
D.    The students.
Jawaban: C

The following text is for questions 4 to 7.

Functional text - short message and announcement  Functional text - short message, Functional text - announcement




4.      The announcement is intended to . . . the parents about avoiding their children from carrying heavy school bags.
A.    Give tips to
B.     Give trials of
C.     Ban activities of
D.    Provide assurence to
Jawaban: A

5.      Who probably makes the announcement?
A.    The head teacher.
B.     The students.
C.     The children.
D.    The parents.
Jawaban: A

6.      “Make sure your children bring their belongings according to the timetable.”
Why does the writer say that?
A.    To tell the parents that the timetable is always available.
B.     To make sure that the children study at night.
C.     To avoid the children bringing too many books,.
D.    To assure the parents that it is a good school.
Jawaban: C

7.      “Always buy light bags.”
What does “light” mean in the sentence?
A.    Not heavy.
B.     Not far.
C.     Sunny.
D.    Firm.
Jawaban: A

The following text is for questions 8 to 10.

Functional text short message and announcement  Functional text - short message, Functional text - announcement




8.      What is the purpose of writing the notice?
A.    To remind visitors about lost property.
B.     To ask visitors to keep their belongings safe.
C.     To ask visitors to leave Eden swimming pool.
D.    To inform visitors about damage to the property.
Jawaban: B

9.      “ . . .any valuable unattended.”
The word “unattended” is closest meaning to . . .
A.    Without supervision
B.     Without replacement
C.     Without improvement
D.    Without announcement
Jawaban: A

10. Who has probably written the notice?
A.    Visitors who have lost their property in Eden.
B.     The Eden Swimming Pool Management.
C.     The Eden Swimming Pool fans club.
D.    Visitors to the swimming pool.
Jawaban: B

The following text is for questions 11 to 13.

Functional text short message and announcement  Functional text - short message, Functional text - announcement




11. “Raise your hand before asking a question.”
Wich of the following pictures shows the action.
Functional text short message and announcement  Functional text - short message, Functional text - announcement




Jawaban : B

12. What is the intention of writing the text?
A.    To tell of the importance of talking to your friends.
B.     To show parents the school’s regulations.
C.     To ask students to obey the rules.
D.    To ask juniors to respect seniors.
Jawaban: C

13. “Keep your hands to yourself”
What does this mean?
A.    Pushing or hitting friends is not allowed.
B.     Pushing or hitting friends is suggested.
C.     Students must not sleep.
D.    Students must sleep.
Jawaban: A

The following text is for questions 14 to 16.

Functional text short message and announcement  Functional text - short message, Functional text - announcement

14. Where you can probably find the notice?
A.    At the swimming pool.
B.     On the river bank.
C.     On the beach.
D.    At the lake.
Jawaban: D

15. The word “forbidden” means . . .
A.    Advised
B.     Told
C.     Banned
D.    Suggested
Jawaban: C

16. Upon reading the notice, the readers will . . . in the area.
A.    Not go swimming.
B.     Go snorkling.
C.     Go diving.
D.    Go surfing.
Jawaban: A

The following text is for questions 17 to 20.

Functional text short message and announcement  Functional text - short message, Functional text - announcement




17. Where will the activity be held?
A.    At a ministry office.
B.     In Makasar.
C.     At school.
D.    In Jakarta.
Jawaban: B

18. “Vocal group performance”
Which words is the closest meaning to “vocal group”?
A.    Choir
B.     Duet
C.     Solo
D.    Auto
Jawaban: A

19. To join the event, how much should we pay?
A.    A little.
B.     A lot.
C.     None.
D.    A bit
Jawaban: C

20. Who will join the activity?
A.    Principals.
B.     Students.
C.     Teachers.
D.    Staffs.
Jawaban: B

The following text is for questions 21 to 24.

Functional text short message and announcement  Functional text - short message, Functional text - announcement




21. Who will visit the school?
A.    The head teacher.
B.     The students.
C.     The reporter.
D.    The mayor.
Jawaban: D

22. What will the mayor and his staff do?
A.    Answer the students’ questions.
B.     Interview the students.
C.     Help the students.
D.    Be presentable.
Jawaban: B

23. What should the students do?
A.    They should keep silent.
B.     They should be presentable.
C.     They should interview the mayor’s staff.
D.    They should wear their favorite uniform.
Jawaban: B

24. Who gives the announcement?
A.    The mayor.
B.     The head teacher.
C.     The students.
D.    The mayor’s staff.
Jawaban: B

The following text is for questions 25 to 28.

Functional text short message and announcement  Functional text - short message, Functional text - announcement




25. Who sends the message?
A.    Rina
B.     Arya
C.     Nurul
D.    Wulan
Jawaban: D

26. Why does the writer send the message?
A.    To collect her biology assigment.
B.     To ask the reader to come to her house.

C.     To ask the reader to be free this afternoon.
D.    To ask Arya and Nurul to do the assigment.
Jawaban: B

27. “Are you free this . . .” (line 2)
What does the word “free” mean?
A.    Have nobody to do.
B.     Have nothing to do.
C.     Have to do something.
D.    Have a lot of things to do.
Jawaban: B

28. Who will also come to the writer’s house?
A.    Arya and Nurul.
B.     Nurul alone.
C.     Arya alone.
D.    Wulan.
Jawaban: A

The following text is for questions 29 to 32.

Functional text short message and announcement  Functional text - short message, Functional text - announcement




29. What is the purpose of the text?
A.    To inform the readers about the damage we’ve made.
B.     To ask the readers to join the Earth Day programes.
C.     To tell the readers about the coming Earth Day.
D.    To ask the readers to recycle things.
Jawaban: B

30. Which of the following activities will NOT likely be done during replanting plants project?
A.    Fertilizing new trees.
B.     Watering new trees.
C.     Cutting down trees.
D.    Planting new trees.
Jawaban: C

31. “ . . . or even reverse the harm . . “
The word “reverse” word means . . .
A.    Make something to opposite of what it was.
B.     Add an activity to the agenda of an activity.
C.     Put something in a safe situation.
D.    Give something to someone else.
Jawaban: A

32. The announcement was likely written by . . .
A.    The government.
B.     The local people.
C.     The programme comitte.
D.    The participants in the programmes.
Jawaban: C

The following text is for questions 33 to 35.
"Please refill the ice cube trays, instead of leaving them empty."
33. Who likely writes the messages?
A.    A family member.
B.     A security man.
C.     A visitor.
D.    A guest.
Jawaban : A

34. What does the text mean?
A.    Empty the ice cube trays regularly.
B.     It is suggested not to take the ice cube out of the trays.
C.     Refill the ice cube trays when the ice cubes are still in the trays.
D.    Refill the ice cube trays with water after taking the ice cubes out.
Jawaban: D

35. Which of the following pictures show the ice cube trays?
Functional text short message and announcement  Functional text - short message, Functional text - announcement

Jawaban: D

The following text is for questions 36 to 37.

Functional text short message and announcement  Functional text - short message, Functional text - announcement




36. Why did Jerry write the message?
A.    To ask Tom to wash his shoes.
B.     To let Tom know about his shoes.
C.     To tell Tom about his P.E class schedule.
D.    To ask Tom to save his shoes from the rain.
Jawaban: D

37. “Please take them down . . . “ (line 3)
What is the meaning “take them down”?
A.    Let something drop.
B.     Give something back.
C.     Bring something back.
D.    Make something better.
Jawaban: C

The following text is for questions 38 to 40.
Functional text short message and announcement  Functional text - short message, Functional text - announcement




38. Why did Butet send the message to Aldo?
A.    To tell Aldo that he has a flat tire.
B.     To apologise for not keeping his promise.
C.     To let Aldo know about the condition of his bicycle.
D.    To inform him that there is no workshop open in the evening.
Jawaban: B

39. What will Butet do with the dictionary?
A.    He will give it to Aldo.
B.     He will give it to Aldo tomorrow.
C.     He will ask Aldo to take it from his house.
D.    He will come and give it to Aldo this evening.
Jawaban: B

40. “My bicycle has a flat tire and . . . “
What the phrase “flat tire” mean?
A.    A tire that does not have any or enough air in it.
B.     A broken bicycle cause by the brake.
C.     A form of tire which is very thin.
D.    A new accessory on a bike.
Jawaban: A


Recent Post

Recent Posts Widget